Pečený čaj v krásné sklenici MIS 212 ml
Recept na pečený čaj – pravý ovocný čaj
Recept na pečený ovocný čaj ochucený kořením, který si snadno připravíte doma. Každý doušek a každá lžíce tohoto čaje je plná skutečného ovoce, chutí a vůní.
Co budete potřebovat :
- ✅ 15 x sklenička MIS 212ml 👉 najdete zde
- ✅ Zavařovací víčko 👉 najdete zde
- ✅ 3 kg ovoce (hrušky 🍐, švestky, jablka 🍎, pomeranče 🍊, hroznové víno 🍇)
- ✅ 3 x citrón🍋
- ✅ 1,8 kg cukru
- ✅ 3 x hvězdička badiánu
- ✅ 18 x hřebíček
- ✅ 1 1/2 lžičky skořice
Postup :
- 1️⃣ Ovoce nakrájíme. Cukr a koření spolu s ovocem dáme do pekáčku a pečeme 30 minut přikryté alobalem a 15 minut ještě bez alobalu.
- Během pečení cca 3-4 x ovoce promícháme😉.
- 2️⃣Pečeme v horkovzdušné troubě na 160°C
- 3️⃣Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru.
- 4️⃣Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů.
Příprava ovoce
K přípravě tohoto čaje jseme použili podzimní ovoce, ale tento čaj si můžete připravit i přes léto např. z broskví, jahod, malin, meruněk… Je jen na vás, kterému ovoci dáte přednost. Pro zvýraznění speciální chuti kombinujeme různá koření: badyán, skořici, hřebíček, cukr, rum a med.
Ovoce omyjeme a poté nakrájíme na malé kousky. Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájím je na malé kousky, bez odstranění slupky. Švestky také vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Hrozny také očistíme od stopek. Obvykle dáváme jako základ jedno ovoce s největším objemem a většina ostatních plodů má zhruba poloviční objem než základ. Na tento čaj doporučujeme použít minimálně 4 různé druhy ovoce.
Před pečením promícháme ovoce a další suroviny
Plechy na pečení by neměly být mělké, protože ovoce pustí trochu šťávy. Ovoce se snažíme na plech rozložit rovnoměrně, ovoce trochu zamícháme, aby bylo rovnoměrně rozložené. Přidáme koření badyán, šťávu ze 3 citrónů, asi 18 hřebíčků a 1 1/2 lžičky mleté skořice. Co se týče cukru můžete dát méně, my jsme dali 1,8 kg. Zaleží na vás, jak moc máte rádi sladké.
Pečeme oba plechy dohromady v předehřáté horkovzdušné troubě na 150°C 30 minut přikryté alobalem a poté posledních 15 minut bez alobalu. Před vytažením ovocných táců z trouby by měla být struktura ovocné směsi hustší. To znamená, že doba pečení závisí na tom, jaké ovoce je na čaj použito a tedy na množství šťávy, které ovoce obsahuje. Ovoce během pečení cca 2x promícháme.
Příjemné chvilky s teplým pečeným čajem přeje IRT.cz.