JAHODOVÁ MARMELÁDA RECEPT
Jahodová marmeláda je velmi oblíbená a příprava je jednoduchá. Zde je postup, jak ji připravit a zavařit.
Sklenice a víčka:
ZAVAŘOVACÍ SKLENICE TWIST 145 ML AMFORA
VÍČKO TWIST 53 ČERVENÉ
Potřebné suroviny:
- 1 kg čerstvých jahod
- 1 kg cukru (nebo můžete použít méně, podle chuti)
- Šťávu z jednoho citronu
Postup:
-
Jahody nejprve očistěte a zbavte se stopky. Pokud jsou větší, nakrájejte je na menší kusy.
-
Jahody dejte do velkého hrnce a přidejte cukr a citronovou šťávu.
-
Nechte jahody a cukr asi hodinu odležet, aby se vytvořil jahodový sirup.
-
Poté vše začněte na mírném ohni vařit a občas promíchejte. Jahody by měly začít pouštět šťávu a cukr by se měl začít rozpouštět.
-
Po asi 10-15 minutách vaření zvyšte teplotu a vařte na vyšší teplotě dalších 30-45 minut. Občas promíchejte, aby se marmeláda nepřipálila.
-
Marmeládu vařte do doby, než dosáhne požadované konzistence. Můžete to zkontrolovat tak, že kápnutím trochu marmelády na studený talířek a necháte ji zchladnout. Pokud má po zchladnutí požadovanou konzistenci, je hotova.
-
Mezitím si připravte sklenice. Musí být čisté a sterilní. Sterilizovat je můžete vyvařením v horké vodě nebo v troubě. (Umyté sklenice dáme do trouby na 100°C po dobu 15 minut)
-
Když je marmeláda hotová, naplňte do sklenic až po okraj. Nechte malý prostor pro expanzi při zavařování.
-
Sklenice pečlivě uzavřete a otočte je dnem vzhůru. Takto necháte marmeládu vychladnout. Otočení sklenice zajišťuje, že pokud by v ní byl nějaký vzduch, vytlačí se ven.
-
Po úplném vychladnutí sklenice otočte zpět a uložte na tmavé, chladné místo.
Přeji vám hodně úspěchů při vaření! Tým IR THERMIC s.r.o.
Celý sortiment naleznete na našem e-shopu www.irt.cz