Jak zavařit feferonky
Zavařené feferonky
Ingredience:
1 kg feferonek
500 ml octa
2 lžíce soli
2 lžíce cukru
4 bobkové listy
8 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
(dle chuti česnek, cibule, semínka hořčice)
Postup:
Omyjte feferonky a nechte oschnout. Můžete je nakrájet na kolečka nebo nechat celé.
Smíchejte ocet, vodu, sůl a cukr v hrnci a přiveďte k varu.
Vložte feferonky do čistých sklenic.
Do každé sklenice přidejte bobkový list, nové koření a pepř.
Zalijte horkým nálevem až po okraj.
Zavařování při 90 stupních:
Připravte si velký hrnec nebo zavařovací hrnec. Na dno položte utěrku nebo mřížku.
Sklenice s feferonkami a nasazenými víčky vložte do hrnce.
Zalijte sklenice vodou tak, aby sahala asi 2-3 cm pod víčka.
Vodu v hrnci zahřejte na 90°C. Použijte teploměr pro přesné měření teploty.
Udržujte teplotu na 90°C po dobu 15 minut.
Po uplynutí času sklenice opatrně vyjměte z vody.
Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je tak 5 minut.
Poté je otočte zpět a nechte zcela vychladnout.
Skladování:
Skladujte na chladném a tmavém místě. Před konzumací nechte feferonky alespoň 2 týdny uležet, aby se rozvinula chuť.
Tento recept je přibližně na 4-5 středně velkých sklenic o objemu 700-800 ml. které nakoupíte na našem e-shopu www.irt.cz