JAK ZAVAŘOVAT TŘEŠNĚ?
Budete potřebovat:
- 1 kg třešní
- 500 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 2 až 3 sklenice na zavařování (objem 0,5 l) se šroubovými víčky
Postup:
-
Nejprve si připravte třešně. Třešně omyjte, očistěte od stopky a odstraňte pecky. Můžete použít speciální vykrajovač pecek na třešně, pokud máte.
-
Připravte sklenice na zavařování. Sklenice a víčka důkladně umyjte a sterilizujte, například v troubě na 120 stupňů Celsia po dobu 15 minut.
-
Vložte třešně do velkého hrnce, přidejte cukr a šťávu z citronu. Promíchejte a nechte asi hodinu odstát, aby třešně pustily šťávu.
-
Poté hrnec postavte na středně vysoký oheň a nechte směs zavařovacích třešní přivést k varu. Vařte cca 10 minut.
-
Po uvaření naplňte sklenice třešněmi až po okraj. Snažte se naplnit sklenice co nejvíce třešněmi, aby bylo co nejméně vzduchu.
-
Zavřete sklenice, otočte je dnem vzhůru a nechte je tak vychladnout. Tímto způsobem vznikne vakuum, které pomáhá při konzervaci.
-
Po zcela vychladnutí sklenice otočte a uložte na chladné, tmavé a suché místo.
Pamatujte, že je důležité udržovat sklenice a víčka sterilní, aby se zabránilo růstu bakterií a plísní. Ačkoli třešně a cukr pomáhají konzervovat ovoce, nedostatečná sterilizace může způsobit, že se ovoce zkazí.
Celý sortiment na e-shopu: www.irt.cz