Recept na meruňkový sirup

Meruňkový sirup 🍹
 
Ingredience:
3 kg čerstvých meruněk
6 šálků cukru
6 šálků vody
Šťáva z 3 citronů
 
Postup:
Příprava meruněk:
Omyjte meruňky, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky.
 
Vaření sirupu:
Ve velkém hrnci smíchejte meruňky, cukr a vodu.
Přiveďte k varu na střední teplotu, občas promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
Snižte teplotu a nechte směs mírně vařit asi 20-30 minut, dokud meruňky nezměknou.
 
Příprava sirupu:
Odstraňte hrnec z tepla a nechte směs trochu vychladnout.
Proceďte sirup přes jemné sítko nebo plátno, abyste odstranili pevné kousky meruněk.
Přidejte citronovou šťávu a důkladně promíchejte.
 
Sterilizace lahví:
Před plněním sterilizujte skleněné lahve o objemu 500 ml. Můžete je povařit ve vodě nebo umístit do trouby na 15 minut při teplotě
100 °C.
 
Plnění lahví:
Nalijte horký sirup do sterilizovaných lahví pomocí trychtýře.
Pevně uzavřete lahve a nechte je vychladnout.
 
Uchovávání:
Meruňkový sirup skladujte v chladničce, vydrží zde několik týdnů.
 
Použití:
Do sklenice vody nebo limonády přidejte 1-2 lžíce meruňkového sirupu pro osvěžující nápoj.
Sirup lze též použít na dochucení čaje, jogurtu, palačinek či dezertů.
 
📌 Láhve o objemu 500 ml si můžete zakoupit na našem e-shopu: www.irt.cz