Třešňový džem recept

Třešňový džem 🍒
Léto je časem, kdy si můžeme užívat sladkých a šťavnatých třešní srdcovek. Pokud máte přebytek těchto lahodných plodů a hledáte způsob, jak si jejich chuť uchovat na celý rok, máme pro vás skvělý recept! Vyzkoušejte náš třešňový džem, který je jednoduchý na přípravu a naplní váš domov neodolatelnou vůní léta. 🌞
 
Ingredience 🍒
1 kg třešní srdcovek (vypeckovaných)
800 g cukru
1 citron (šťáva a kůra)
1 vanilkový lusk (volitelně)
 
Postup 🥄
Příprava třešní 🍒
Začněte tím, že třešně důkladně omyjete a vypeckujete. Tento krok může být trochu zdlouhavý, ale věřte, že se vyplatí. Vypeckované třešně vložte do velkého hrnce.
Přidání cukru a citronu 🍋
K třešním přidejte cukr, šťávu a nastrouhanou kůru z citronu. Pokud chcete džem s jemnou vanilkovou příchutí, přidejte také semínka z vanilkového lusku. Vše důkladně promíchejte a nechte směs odležet asi hodinu, aby se cukr rozpustil a třešně pustily šťávu.
 
Vaření džemu 🍲
Hrnec se směsí přiveďte k varu na středním ohni. Jakmile směs začne vařit, snižte teplotu a za občasného míchání vařte asi 45 minut, dokud džem nezhoustne. Pokud chcete mít jistotu, že je džem hotový, můžete provést jednoduchý test: kápněte trochu džemu na talířek a nechte vychladnout. Pokud džem po vychladnutí drží tvar, je hotový.
 
Plnění do sklenic 🍶
Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic a pečlivě uzavřete. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je takto vychladnout. Tímto způsobem zajistíte, že se sklenice správně uzavřou a džem bude mít delší trvanlivost.
 
Skladování a užívání 🏡
Džem skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření sklenici uchovávejte v lednici. Tento třešňový džem je ideální na pečivo, palačinky nebo jako náplň do koláčů.
 
Kde zakoupit sklenice a víčka? 🛒
Pro uchování džemu doporučujeme kvalitní sklenice a víčka, které si můžete zakoupit na našem e-shopu irt.cz. Nabízíme široký výběr sklenic různých velikostí a designů, které zajistí, že váš džem bude nejen chutný, ale i krásně zabalený. 💎